След по-малко от месец - на 4 юли, предстои с прокурорско решение

...
След по-малко от месец - на 4 юли, предстои с прокурорско решение
Коментари Харесай

Две oт дъщерите на Наим Сюлейманоглу: Няма да присъстваме на отварянето на гроба му!

След по-малко от месец - на 4 юли, следва с прокурорско решение да бъде отворен гробът на именития щангист Наим Сюлейманоглу, който умря на 18 ноември м.г. Ексхумацията е за да бъдат взети проби за ДНК-анализ за доказване на бащинството на Сюлейманоглу на японката Секаи Мори, считана за негова първородна щерка, предава Българска телеграфна агенция. Предстоящата ексхумация изключително мощно тревожи другите две дъщери на Наим Сюлейманоглу - Сезин и Есин. Спортистът не е сключвал брак с майка им Тюркян, само че двете носят неговото фамилно име, написа Блиц.

Приживе покойният щангист избягваше да приказва за персоналния си живот. Само най-близките му знаеха, че не е сключвал брак, само че има общо четири дъщери. Сестрите Сезин и Есин и тяхната полусестра Нилай, която е от друга майка, за пръв път се появиха заедно на погребението на спортиста. Малко по-късно гръмна сензационната вест, че той има още една щерка, която е първородна и се споделя Секаи Мори.

Предполагаемата първородна щерка на Наим Сюлейманоглу е на 27 години и живее в Япония. Очаква се това лято тя да пристигна в Турция.

Майката на Секаи е японска журналистка. Двамата с Наим се срещат по време на Олимиадата в Сеул през 1988 година След това японката идва да живее с Наим в Анкара, само че след раждането на Секаи майката и дъщерята се връщат в Япония. Според някои изказвания татко и щерка не са се виждали по-късно, а съгласно други - в даден интервал те общували, само че след това връзката им прекъснала.

В изявление преди десетина години Сюлейманоглу бе споделил, че има четири дъщери - две от една майка, а другите две от разнообразни.

Преди месец от изявления в турските медии стана известно, че Секаи Мори е завела дело за бащинство и в границите на делото гробът на Наим ще бъде отворен, с цел да бъдат взети ДНК-проби. Предполага се, че тогава Секаи Мори също ще пристигна в Истанбул.

" Баща ми не заслужава да се прави това, духът му ще се обърне в гроба ", споделят със сълзи на очи сестрите Сезин и Есин. " Цялата тази процедура доста ни огорчи. Медиите пишат единствено за това, разстройваме се, че името му се тиражира единствено с такива вести в жълтите рубрики на вестниците ", допълват те.

Сезин, която е по-голямата от двете сестри, споделя, че приживе татко им прекарвал много време дружно с тях.

" Два-три пъти в годината ходехме на почивки дружно - в Анталия, Бодрум. Ходили сме и в България, родното място на татко ни, при баба. Когато бяхме дружно и някой поискаше да се снима с него, татко ни го отклоняваше - аз не съм Наим, аз съм неговият брат. Много се смеехме по-късно ", споделя тя.

По думите на майка им Тюркян Наим признал бащинството на Сезин и Есин още с раждането им. Двете са с една година разлика, съвсем като близначки, заради което татко им ги наричал щерка 1 и щерка 2. Голямата била на седем години, когато майка им и татко им се разделили като двойка. С татко си обаче те продължавали да се виждат съвсем всяка седмица. Последната среща с него била в болничното заведение, три дни преди той да склопи очи.

" Не се тревожете за мен, гледайте си учебното заведение, идвайте единствено когато нямате за учене " - такава била повелята на бащата, споделя Сезин. " Искаше да имаме специалност, която обичаме, както той обичаше щангите. Последните му дни обаче бяха мъчителни, тъй като не можеше да приказва, беше на апарати. Последния път, когато бяхме при него, изиска сладолед. Странно ми се стори, тъй като в никакъв случай до тогава не бяхме го виждали да яде сладолед ", споделя още тя.

Новината за съществуването на още една сестра, този път в Япония, пристигнала като гръм от ясно небе - изненадала ги, само че повече ги стресирала новината, че гробът на татко им ще бъде отворен.

" Ние знаехме за кака Нилай (втората щерка на Наим) от Анкара, с която поддържаме връзка. Майка ни е казвала, че след моето раждане татко ни припознал бащинството и й дал името си. Но за японката не знаехме, майка също не е знаела, научихме, когато новината гръмна във вестниците ", споделя Сезин.

По думите на момичето изказванията, че починалият й татко заръчал да бъде открита Секаи Мори и да бъде вписана като негова щерка не дава отговор на истината.

" Казват, че татко ми бил дал ДНК-проба за бащинство в болничното заведение. Ако е по този начин, щяхме да знаем, тъй като ние непрекъснато бяхме в болничното заведение. Или най-малкото щеше да ни каже ", споделя дъщерята. " Ако фактически беше направил наследство за японската госпожица, ние щяхме да го осъществим. Както e признал бащинство на кака Нилай, за какво да не го направи и за японката ".

Сестрите показват, че са смутени от известията в медиите, че те двете били срещу Секаи Мори да бъде припозната за тяхна сестра. Според тях по подобен внимателен въпрос се вършат спекулации от хора, които приживе са се опитвали да станат близки на починалия им татко, само че той не ги е допускал.

" Ние в никакъв случай не сме виждали Секаи. Тя самата нито един път не се опита да ни потърси, даже името й научихме от медиите. Особено ни разстройва това, че не е минала и година от гибелта на татко ни, а името му се свързва единствено с тази история. Сега ще се отваря гробът му, обидно е освен за нас, само че и за кака Нилай. И най-много за починалия ни татко, за неговата светла памет на именит щангист. Тази история засенчи триумфите му, името му. За страдание стигна се до такава степен,че когато напишете в Google Наим Сюлейманоглу, се появява името на японската му щерка. Ние изрично няма да присъстваме на отварянето на гроба, не желаеме да ни свързват повече с тази история ", декларират сестрите.

Според юриста Азиз Демир, който е осведомен с процеса, наследството на Наим Сюлейманоглу възлиза на 100 млн. $. Това излиза наяве от осъществен списък на имуществото му, включващо офис в Анкара, жилища в Анталия и Истанбул, земя в Маниса.

" Майката на Сезин и Есин преди време се застъпила за другата извънбрачна щерка на Наим - Нилай и съумяла да издейства той да й признае бащинството ", изяснява той.

Майката на двете сестри - Тюркян също е възмутена от метода, по който се разяснява историята с японската щерка. Тя е обезпокоена, че това мощно се е отразило на душeвността на подрастващите девойки.

" Ние не желаеме нищо, постоянно сме се гордеели с неговите триумфи в спорта, по този начин и ще бъде отсега нататък. Той принадлежи освен на нас, а на цяла Турция, на турския народ, това се видя и на погребението му, дано го оставят да почива в мир ", споделя тя.

Въпреки голямата сума, на която възлиза наследството на спортиста, " девойките и майка им не имат никакво имущество. Само получават сирашка пенсия в размер на 900 турски лири ", споделя юристът Демир.

Тази година Сезин приключва гимназия и има намерение да учи право във Англия. Есин е още ученичка.

За страдание, по-малко от година след гибелта на Наим Сюлейманоглу, ненадминатия първенец в международната тежка атлетика, кавги и спекулации засенчват името му.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР